👤

Se considera functia f: (-3, +∞) ---> R, f(x)=[tex]\frac{e^{x} }{x+3}[/tex]
Aratati ca f[tex](\frac{-1}{2019} )[/tex] + f[tex](\frac{1}{2021})[/tex] > [tex]\frac{2}{e^{2} }[/tex]

Va rog frumos sa ma ajutati!!!!


Răspuns :

Răspuns:

Explicație pas cu pas:

Obs 1:  [tex]f(x)[/tex]  este mereu pozitiva

Obs 2: [tex]f(0)=\frac{1}{3}[/tex]

Comparam si [tex]\frac{2}{e^2}[/tex] si [tex]f(0)=\frac{1}{3}[/tex]

[tex]e > 2.5 => e^2>6.25>6 => \frac{2}{e^2} < \frac{1}{3} = f(0)[/tex]

Derivata lui  [tex]\frac{e^x}{x+3}[/tex]  este  [tex]\frac{(x+2)e^x}{(x+3)^2}[/tex]  (folosim regula pentru derivata fractiei a doua functii si simplificam), fiind clar pozitiva nenula pentru [tex]x\geq 0[/tex].

Asta inseamna ca pt [tex]x\geq 0[/tex],  [tex]\frac{e^x}{x+3}[/tex]  este strict crescatoare => pt oricare [tex]x\geq 0[/tex],

[tex]f(x)\geq f(0)=\frac{1}{3}>\frac{2}{e^2}[/tex].

Din toate astea => [tex]f(\frac{-1}{2019})+f(\frac{1}{2021})>\frac{2}{e^2}[/tex]