Notam cu x nr. de mere din primul cos, cu y numarul de mere din al doilea cos si cu z nr. de mere din al -3-lea cos.
[tex]x+y+z=261[/tex]
[tex]x=12+ \frac{1}{3} *y[/tex]
[tex]z=2x-9[/tex]
[tex]12+ \frac{y}{3}+y+2*(12+ \frac{y}{3})-9[/tex]
[tex]12+ \frac{y}{3} +y+24+ \frac{2y}{3} -9=261[/tex]
Aducem ecuatia la acelasi numitor apoi il eliminam. Numitorul comun este trei, prin urmare amplificam factorii ecuatiei cu 3.
[tex]36+y+3y+72+2y-27=783[/tex]
[tex]6y=783-72-36+27[/tex]
[tex]6y=702 =\ \textgreater \ y=117 [/tex]
[tex]x= 12+ \frac{117}{3} =12+39=51[/tex]
[tex]z=2*51-9=93[/tex]
In primul cos sunt 51 de mere, in al doilea sunt 117 mere iar in alt treilea 93 de mere.