33 Recapitulare-clasa a V-a PARTEAI Citeşte textul: Cu mulți ani în urmă, furnicuţa Juanita își construise o căsuță la rădăcina unui arbore stufos. It plăcea să trăiască acolo ferită de celelalte vietăți ale pădurii şi chiar de suratele ei, furnicile. Într-o dimineață, pe când era în căutare de provizii pentru cămările sale, găsi o cireasă mare și frumoasă, coaptă și dulce ca nectarul. > (...) -Ce grea e! exclamă; dar n-am să cer nimănui să m-ajute ca să nu trebuiască s-o împart. Asteptă astfel mult timp. Îşi mişcă picioruşele, își agită lăbuțele, o împinse cu căpuşorul, dar cireasa nici gând nu avea să se urnească. (...) Veni miezul zilei; soarele ardea roșu ca focul. O ciocănitoare care zbura tocmai pe acolo, auzind bombăneala obosită a Juanitei, o întrebă: -Ai nevoie de ajutor, furnicuţo Juanita? îi spuse ciocănitoarea cocotată pe ramura cireșului. (...) -Nu am nevoie de niciun cioc lung, zise furnica. Cireaşa asta am s-o car singură și singură am s-o mănânc! -Foarte bine. Eu am vrut doar să te ajut, zise ciocănitoarea luându-şi zborul." (Povești nemuritoare- Furnicuţa Juanita) A. 1. Încercuieşte litera corespunzătoare răspunsului corect: Cuvântul frumoasă din structura , găsi o cireașă mare și frumoasă" este: a) substantiv b) adjectiv c) pronume 2. Subliniază varianta corectă despărțită în silabe: precizează partea de vorbire și partea de propozitie pentru fiecare din cuvintele subliniate in text la rădăcina stufos ei așteaptă cireșului eu