👤

1 Subliniază cu o linie predicatele verbale și cu două linii predicatele nominale
din textul de mai jos.

Florile din grădină au îmbobocit. Caișii sunt roz și rotunzi ca niște globuri lumi-
noase și au un miros amețitor. Tatăl meu este profesor de biologie și cercetător
horticol și îi îngrijește cu mare plăcere.​

Răspuns :

Răspuns

"florile din grădină au îmbobocit "

au îmbobocit- predicat verbal exprimat prin verb predicativ, mod indicativ, timp perfect compus

"caișii sunt roz și rotunzi și au un miros amețitor"

sunt roz și rotunzi - predicat nominal format din verbul copulativ "a fi" și nume predicativ multiplu exprimat prin adjective

au - predicat verbal exprimat prin verb predicativ

"tatăl meu este profesor de biologie și cercetător"

este profesor de biologie și cercetător - predicat nominal format din verbul copulativ "a fi" și nume predicativ exprimat prin substantiv

"îi îngrijește cu mare plăcere"

îngrijește - predicat verbal exprimat prin verb predicativ, mod indicativ, timp prezent

[tex]\bf Florile~ din~ gradina~ \underline {au~ imbobocit.}[/tex]

[tex]\bf Caisii~\underline{\underline{ \bf sunt ~roz ~si~ rotunzi}}~ca~niste~ globuri~luminoase~si[/tex]

[tex]\bf \underline{au}~ un~ miros~ ametitor.[/tex]

[tex]\bf Tatal~ meu~\underline{\underline{\bf este~profesor~ de~ biologie~si~ cercetator~horticol}}~si~[/tex]

[tex]\bf \underline{\bf ii ~ingrijeste} ~cu~ mare ~placere.[/tex]

Predicatul verbal este exprimat prin verbe ce exprimă mișcarea, dinamism și are sens de sine stătător.

Predicatul nominal este alcătuit din verb copulativ + nume predicativ.

Verbele copulative sunt: a fi; a deveni; a ieși; a se face; a ajunge; a se face.