Răspuns :
1. Indică sensul secvenței din text "nu stă în intenția mea"
Această secvență din text are sensul că autorul nu vrea să combată ideea că școala vieții se opune cititului.
2. Menționează, valorificând informațiile transmise de text, un motiv pentru care autorul consideră că, daca nu citim, suntem ignoranți
Motivul că suntem ignorați dacă nu citim este acela că, necitind nu vom ști ce simt și gândesc alți oameni și nici să ne explicăm propria noastră viață.
3. Precizează o diferență între experiența noastră directă de viață și experiența cititului, justificandu-ți răspunsul cu o secvență din textul dat
Diferența între experiența noastră directă de viață și experiența cititului este foarte bine redată în această secvență din text: "Experiența noastră directă are tendința de a repeta ceea ce știm, am trăit sau am auzit; cititul în schimb ne permite accesul la un univers infinit" ceea ce înseamnă că, citind vom avea o mai mare deschidere spre lume decât propia noastră viață.
4. Explică de ce, în viziunea lui Nicolae Manolescu, cititul nu se opune unei școli a vieții
În viziunea lui Nicolae Manolescu, cititul nu se opune unei școli a vieții, pentru că ceea ce citim se poate suprapune cu ceea ce am trăit noi și astfel putem să ne explicăm mai bine experiențele noastre.
5. Prezintă atitudinea autorului față de cei care resping cărțile, valorificand finalul fragmentului dat
Autorul nu este de acord cu cei care ignoră cititul permanent, "Punând cartea în cui, ca școlarii ghiozdanul", deoarece "cât trăiești înveți".
6. Redactează un text în care să argumentezi dacă lectura poate sau nu poate îmbogăți experiențele de viață ale omului, folosind informațiile din fragmentul citat, cât și la experiența personală sau culturală
După părerea mea, lectura nu poate să îmi îmbogățească experiențele mele de viață, însă ea poate să mă ajute să mi le explic în așa fel, încât să înțeleg că nu doar mie mi se întâmplă ceva rău și că peste fiecare experiență nouă, trebuie să trec cu demnitate, fără panică sau durere exagerată, pentru că fiecare problemă are o soluție.