Răspuns:
a) [tex]x = \frac{24}{41}[/tex]
b) x= -1
c) x = 0
Explicație pas cu pas:
a) 3 - 5(6-7x) = 1 - 2(3x+2)
3 - 30 + 35x = 1 - 6x - 4 (am eliminat parantezele)
35x + 6x = 1-4-3+30 (am separat termenii)
41x = 24
[tex]x = \frac{24}{41}[/tex]
b) [tex]\frac{3-x}{2} = \frac{5-x}{3}[/tex]
3(3-x) = 2(5-x) (produsul mezilor este egal cu produsul extremilor)
9-3x = 10-2x
-3x +2x = 10-9
-x = 1
x= -1
c) [tex]2 - \frac{3-x}{2} - \frac{1-4x}{3} = \frac{1}{6}[/tex]
[tex]\frac{12}{6} - \frac{3(3-x)}{6} - \frac{2(1-4x)}{6} = \frac{1}{6}[/tex] (am adus toate fractiile la numitorul comun 6)
12 - 3(3-x) - 2(1-4x) = 1 (am amplificat cu 6 pentru a elimina numitorul)
12 - 9 + 3x -2 +8x = 1
3x +8x = 1 - 12 +9 + 2 (am separat termenii)
11x = 0
x = 0