👤

ce este verbul.
repede ajutor cine răspunde are coroana

Răspuns :

Răspuns:

Verbul

Verbul Verbul este partea de vorbire principală și flexibilală care exprimă o acțiune sau existența.

Verbul Verbul este partea de vorbire principală și flexibilală care exprimă o acțiune sau existența.Este cea mai complexă parte de vorbire si poate lua forme variate și numeroase.

Verbul este una dintre cele două părți de vorbire prezente în toate limbile, celălalt este substantivul. Cuvântul verb vine din franțuzescul

Verbul este una dintre cele două părți de vorbire prezente în toate limbile, celălalt este substantivul. Cuvântul verb vine din franțuzescul "verbe" care are același sens, iar la rândul lui este preluat din latinescul "verbum".

Verbul răspunde la întrebările:

Ce face? Ce va face? Ce a făcut? Ce vom face?

Tipuri de verbe:

Verbe impersonale- care exprimă procese ce nu au subiect agent. Ex: Plouă de o săptămână.

Verbe intranzitive-verbele care nu au niciun subiect. Ex: plouă, ninge.

Verbe tranzitive- verbe care au legătură și cu subiectul, dar și cu complementul direct. Ex:Ana a băut tot laptele din cană.

Verbe predicative sau verbe personale- sunt cele care au întotdeauna functia sintactica de predicat verbal.

Modurile predicative sunt: indicativ ( se foează la toate timpurile) ex: eu mănânc. conjunctiv,ex:eu trebuie să mănânc. Condițional optativ:eu aș mânca. Imperativ ( se formează doar în propoziții exlamative la persoana a ||-a singular și plural.) ex:mănâncă.

Verbe auxiliare- care ajută la conjugarea altor verbe. În limba română se folosesc 3 verbe auxiliare: a avea, a fi, a vrea.

Verbe copulative- verbele la modul personal care leagă subiectul de un cuvânt de natură nominală sau folosit cu valoare nominală, avânt funcția de nume predicativ. Exemplu de verbe copulative: a fi, a deveni, a se face, a rămâne, a ajunge, a reprezenta, a ieși.

Flexiunea verbelor

În limba română , forma verbelor se modifică în timpul vorbirii în funcție de persoană, număr și uneori de genul subiectului.

În limba română, verbele se clasifică adesea, în funcție de terminația de la modul infinitiv, în patru grupe denumite și conjugări.

Conjugarea | - verbe care se termină în a, ex: a veghea, a cânta etc.

Conjugarea ||- verbe care se termină în ea, ex: a vedea, a cădea,a avea etc.

Conjugarea ||| - verbe care se termină în e, ex: a face, a cere etc.

Conjugarea V| - verbe care se termină în i sau î,ex: a fugi, a coborî, a hotărî.

Explicație:

Sper că te-am ajutat

#Copaceibrainly