Răspuns :
Răspuns:
Pai sa le identificam! In text sunt mai multe feluri de pronume, asa ca iti voi boldui doar pe cel personal si de politete, bine?
–– Orice ai vrea să spui, privighetoareo, pe mine nu mă poţi întrece la cântat! zise cioara guralivă. Eu sunt cea mai bună solistă!
–– Cum vrei tu, răspunse modest privighetoarea.
–– Câştigătorul ia acest sac, propune cioara. El este plin de mei. Oricum nu cred că va ajunge la tine, spune îngâmfată cioara.
Cele două se pregătesc de concurs. Ele se opresc surprinse de apariţia unui măgar pe potecă.
–– Cra! Cra! ţipă cioara bucuroasă. Avem pe cine pune să judece întrecerea! strigă ea veselă. Măgarule, vrei să fii cinstit şi să spui cine are voce mai frumoasă? Noi vom cânta şi tu vei judeca.
–– După judecătorul ales, ai câştigat întrecerea, spune privighetoarea şi pleacă.
Măgarul şi cioara se uită nedumeriţi. Ei nu înţeleg decizia privighetorii.
pe mine=complement direct exprimat prin pronume personal, forma accentuata, nr sing, genul fem, pers I, caz Ac
ma=complement direct exprimat prin pronume personal, forma neaccentuata, nr sing, genul masc, pers I, caz Ac
eu=subiect exprimat prin pronume personal, forma accentuata, nr sing, genul masc, pers I, caz N
tu=complement circ. de mod exprimat prin pronume personal, forma accentuata, nr sing, genul masc, pers a II-a, caz Ac
el=subiect exprimat prin pronume personal, forma accentuata, nr sing, genul masc, pers a III-a, caz N
ele=subiect exprimat prin pronume personal, forma accentuata, nr plural, genul fem, pers a III-a, caz N
ea=subiect exprimat prin pronume personal, forma accentuata, nr sing, genul fem, pers a III-a, caz N
noi= subiect exprimat prin pronume personal, forma accentuata, nr plural, genul masc, pers I, caz N
tu =subiect exprimat prin pronume personal, forma accentuata, nr sing, genul masc, pers a II, caz N
ei = subiect exprimat prin pronume personal, forma accentuata, nr plural, genul masc, pers a III-a, caz N
Explicație:
In text nu exista niciun pronume de politete.