Răspuns :
rad(2x-6)= -rad (x²-9)
conditii de existenta
2x-6>/=0. x²-9>/=0
2x>\=6. x²>/=9
x>/=3. x>/=3
reiau
rad(2x-6)= -rad (x²-9) // ridicam la patrat sa dispara radicalul
2x-6=x²-9
x²-2x-3=0
delta=4-4+1+(-3)
delta=4+12
delta=16
x1=(2-4)/2. x2=(2+4)/2
x1=--1 x2=3
deci solutia este x=3
Răspuns:
x = 3
Explicație pas cu pas:
Pt. a avea egalitate fiecare radical trebuie sa fie 0, altfel avem un nonsens
[tex]\sqrt{2x - 6}[/tex] = 0
ridicam la patrat
2x - 6 = 0
2x = 6
x = 6/2
x = 3
[tex]\sqrt{x2 -9}[/tex] = 0
ridicam la patrat
x² -9 = 0
x² = 9
x = [tex]\sqrt{9}[/tex]
x₁ = 3
x₂ = -3
x₂ = -3 solutia cade pt. ca nu verifica primul radical
deci solutia comuna este x = 3