Răspuns :
Salut!
Transcrie următoarele fraze în caiet și desparte-le în propoziții. Identifică subordonatele completive directe și prepoziționale.
a. Am aflat ieri /¹că prietenul tău cel mai bun se teme/² să nu te dezamăgească, /³așadar m‑am gândit ⁴/că o discuție cu el ar fi indicată./⁵
- P¹-"Am aflat ieri"-...propoziție principală;
- P²-"...că prietenul tău cel mai bun se teme"...-propoziție subordonată completivă directă;
- P³-"...să nu te dezamăgească"-...propoziție subordonată completivă prepozițională;
- P⁴-"...așadar m-am gândit"-...propoziție principală;
- P⁵-"...că o discuție cu el ar fi indicată"-propoziție subordonată completivă prepozițională.
b. Mi-am dat seama /¹că acel cercetător este dornic/² să inventeze un tratament nou împotriva acelei boli, /³dar cred⁴/ că cercetările lui sunt departe/⁵ de ce se întâmplă în țările mai dezvoltate./⁶
- P¹-"Mi-am dat seama"-...propoziție principală;
- P²-...că acel cercetător este dornic"...-propoziție subordonată completivă prepozițională;
- P³-"...să inventeze un tratament nou împotriva acelei boli"...-propoziție subordonată completivă prepozițională;
- P⁴-"...dar cred"...-propoziție principală;
- P⁵-"...că cercetările lui sunt departe"...-propoziție principală;
- P⁶-...de ce se întâmplă în țările mai dezvoltate"-propoziție subordonată completivă prepozițională.
c. Despre ce s-a petrecut ieri în parc/¹ aș vrea /²să discutăm/³ și mă bucur ⁴/că te-am întâlnit,/⁵
deoarece acum pot /⁶să aflu /⁷cine este vinovat /⁸pentru ce s-a întâmplat./⁹
- P¹-...Despre ce s-a discutat în parc"...-propoziție subordonată completivă prepozițională;
- P²-"...-aș vrea"-propoziție principală;
- P³-"...să știu"...-propoziție subordonată completivă directă;
- P⁴-"...și mă bucur"...-propoziție principală;
- P⁵-"...că te-am întâlnit"...-propoziție subordonată completivă prepozițională;
- P⁶-...."deoarece acum pot"....-propoziție subordonată circumstanțială de cauză și / cauzală;
- P⁷-"...să aflu"...-propoziție subordonată completivă directă;
- P⁸-"...cine este vinovat "...-propoziție subordonată completivă directă;
- P⁹-"...pentru ce s-a întâmplat"-propoziție subordonată completivă prepozițională.
d. Se minuna/¹ de câte aprecieri a avut parte/² și a decis ³/să continue/⁴ să scrie povești pentru
să scrie povești pentrucopii și adolescenți./⁵
- P¹-"Se minuna"...-propoziție principală;
- P²-"...de câte aprecieri a avut parte"...-propozițue subordonată completivă prepozițională;
- P³-"...și a decis"...-propoziție principală;
- P⁴-"...să continue"...-propoziție subordonată completivă directă;
- P⁵-" ...să scrie povești pentru copii și adolescenți "-propoziție subordonată completivă directă.
e. „Însă mi-am adus atunci aminte/¹că studiasem îndeosebi geografia, istoria, aritmetica şi
că studiasem îndeosebi geografia, istoria, aritmetica şigramatica/² şi i-am spus omuleţului aceluia (cam posomorându-mă) /³că nu mă pricep /⁴să
sădesenez.“ /⁵(Antoine de Saint-Exupéry)
- P1-"Însă mi-am adus aminte "...-propoziție principală;
- P2-"...că studiasem îndeosebi geografia, istoria, aritmetica şi geografia"...-propoziție subordonată completivă directă;
- P³-...și i-am spus omulețului aceluia(cam posomorându-mă)"-...propoziție principală;
- P⁴-"....că nu mă pricep"...-propoziție subordonată completivă directă;
- P⁵-..."să desenez"-propoziție subordonată completivă prepozițională.
#copaceibrainly