Răspuns :
O trasatura a simbolismului in poezie este prezenta eul liric aflat in ipostaza insinguratului evidentiat in titlu ,,Cand singur” si prin versurile ,,Cand singur iar ma revad/Si cand, aproape, nimic nu mai esti...”. Reiese tema simbolista (alta trasatura specifica simbolismului), singuratatea si o angoasa a poetului, teama ca batranetea este neputincioasa. Timpul a trecut, iar el inca nu s-a bucurat de viata ,,Mi-am zis: e tarziu-”.
O alta trasatura este folosirea simbolurilor. ,,Tarziu” semnifica tristetea gandurilor pe care ar vrea sa le implineasca, insa timpul trece ca gandul prin lume. Poetul e ingrijorat de ,,al betiei mister” si de ,,trece curând al meu nume” amintind ca trecerea in nefiinta este inevitabila, lasand in urma o lume plina de ganduri.
Explicatii: Atunci cand citesti o poezie simbolista incearca sa vezi care versuri se repeta, ce motive literare intalnesti și intreaba-te ce sentimente iti transmite. Daca stii ce presupune simbolism iti va fi usor de comentat. Raspunsul meu este subiectiv. Tu poti da o alta semnificatie poeziei. Cat timp ai argumente si un limbaj adecvat, vei fi punctat/a pentru acest tip de exercitiu.