Jadkevrkwnyodef Jadkevrkwnyodef 28-03-2021 Limba română a fost răspuns Găsiți figurile de stil și imaginile artistice din Alba de la munte de Vasile Alecsandri: Albo, Albo de la munte! Ce-ai pus fesciorul pe frunte Că ţi-au ieşit vorbe multe.” „Las’ să iasă că nu-mi pasă, Inima-mi de dor e arsă, Că bădica-i dus de-acasă, Să-mi cosească fân cu rouă, Frânge-i-s-ar coasa-n două, Să vie la alta nouă! Să-mi cosească fân, costrele, Facă-şi coasa bucăţele, Să vie-n braţele mele! Să-mi cosească fân cu floare, Ca să-mi fie de răcoare La cap şi la ţâţişoare. Zică lumea, că-i dau pace, Eu m-oi purta şi voi face După cum lui badea-i place. Zică lumea ce va zice, Ea n-a putea să ne strice, Dragostea să ne-o ridice; Că mă ţine badea bine, Inima lui e la mine Ş-a mea o poartă cu sine. Inima lui îmi grăieşte, Ş-a mea lui încă-i şopteşte; Una de alta doreşte, C-amândouă sunt legate Cu legături înfocate Ş-una pentru alta bate. Acel lanţ ce le cuprinde Între ele când se-ntinde Cu mare foc le aprinde, Iar când s-adun amândouă, Atuncea parcă le plouă O răcoreală de rouă. Aşa le e jurământul, Îs legate cu cuvântul Să le despartă pământul!”