Salut, astăzi ma va asculta la ora de biologie însă nu pot reține mi-l poate scrie cineva pe scurt sa îl învăț mai rapid nu prea am prea mult timp acum #dau si coroana#
![Salut Astăzi Ma Va Asculta La Ora De Biologie Însă Nu Pot Reține Mil Poate Scrie Cineva Pe Scurt Sa Îl Învăț Mai Rapid Nu Prea Am Prea Mult Timp Acum Dau Si Cor class=](https://ro-static.z-dn.net/files/d0f/d720200547f41f413b800026aa859826.jpg)
Elemente de reproducere in lumea vie.
Reproducerea asigura perpetuarea speciei prin aparitia urmasilor
Reproducerea poate fi asexuata si sexuata
A. Reproducereo asexuată: - un singur individ sau părti din acesta pentru producerea de urmasi; - este specifică bacteriilor, protozoarelor, algelor unicelulare (prin diviziune), drojdiilor ( prin înmugurire), plantelor (prin inmultire vegetativă), unor animale (regenerare la spongieri, răme, unele moluşte); - la plante, fragmente (rădăcini, tulpini subterane, părţi din tulpini aeriene, muguri etc.) rupte şi plantate in conditi favorabile, produc noi plante;
- organismele nou formate sunt aproape identice cu cele din care s-au format.
B. Reproducerea sexuată:
- presupune dol indivizi, unul masculin si unul feminin, prezintă sisteme specializate care produc celule sexuale sau gameti
- poate apărea şi intre doi indivizi hermafrodiţi (plante,rame etc.) care prezintă atat organe reproducătoare care produc gameţi masculini căt şi organe reproducătoare care produc gameţi feminini;
• la plante, organele de inmultire masculine şi feminine se găsesc in floare; ele produc gametii care se unesc in urma proceselor de polenizare şi fecundaţie. seminţele germinează, dănd naştere generatiei următoare;
- la majoritatea animalelor şi la om, organele reproducătoare masculine şi feminine se găsesc in indivizi diferiti;
- gameti se unesc fie în apă (fecundaţie externă), fie în corpul femelei (fecundaţie internă)
- la animalele evoluate si om apare şi capacitatea de creştere şi ingrijire a puilor (hrănire, protecte, Invăţare etc.).
la biologie e mai greu sa scurtezi o lectie, sunt lucruri pe care nu le poti omite. asta e tot ce am putut sa fac. sper ca te am ajutat! succes la 10!