Răspuns :
Draga Andreas,
Mulțumesc pentru scrisoarea despre sistemul de educație din Finlanda. După cum m-ai rugat, îți scriu pentru a-ți spune cum funcționează sistemul de educație în Romania.
Spre deosebinre de sistemul de educație finlandez, cel roman pune mai puțin accent pe învățarea in context, creativitate și inovație, și se concentrează mai mult pe memorarea și redarea de informație. Spre exemplu, in cazul matematicii, pe când profesorii tai prefera ca tu sa îți poți folosi gândirea critica și creativitatea pentru a găsi soluții pentru probleme practice pe baza cunoștințelor acumulate, profesorii mei prefera că eu sa îmi demonstrez cunoștințele memorand și aplicând etapele de rezolvare ale unui tip de exercițiu sau memorand și aplicând o anumită formula. De cele mai multe ori, eu folosesc alte surse precum internetul pentru a afla in ce context as putea aplica informația învățată.
O alta diferența sta in materiile învățate. Pe când tu poți să îți alegi modulele in funcție de interesul personal sau planurile de viitor, materiile mele sunt alese de Ministerul Educației. La liceu, și eu pot alege un set de materii care alcătuiesc un profil. Profilul ales îmi va dicta direcția educațională și materiile din care voi da examenul final numit Bacalaureat. Pe când tu poți alege din mai multe examene in funcție de planurile tale, eu am acces doar la un singur examen care îmi va decide viitorul.
Diferențele continua dar din păcate, capacitatea mea de a îmi continua studiile depinde mult de starea mea psihologica așa că mă voi opri aici pentru astăzi.
Aștept întrebările tale și sper sa ne continuam discuția.
Te îmbrățișez,
Numele tau