Răspuns :
Răspuns:
1) VOCATIV (cazul strigării):
-nu are funcție sintactică
exemplu: Maria, ieși la tablă! (substantivul propriu Maria este în cazul vocativ, fiindcă este o strigare)
ATENȚIE: SĂ NU CONFUNZI NICIODATĂ CAZUL VOCATIV CU MODUL IMPERATIV AL VERBELOR!!! MODURILE SUNT PENTRU VERBE, CAZURILE SUNT PENTRU SUBSTANTIVE!!! Aici, verbul la modul imperativ este ,,ieși".
2) NOMINATIV
-funcții sintactice:
1. Subiect: Ioana merge la piață. (este singurul caz care are funcția sintactică de subiect)
2. Nume Predicativ: Aceasta este cartea. (numele predicativ intră întotdeauna în alcătuirea predicatului nominal și stă lângă un verb copulativ. Verbe copulative sunt: a fi, a părea, a însemna, a deveni, a se face.)
3. Atribut apozițional (apoziție): Roxana, colega mea, este deșteaptă. (apoziția este o explicație care se poate identifica foarte ușor, prin observarea virgulelor sau liniilor de pauză care o izolează. Aici, am izolat substantivul ,,colega" cu virgule.)
3) ACUZATIV
Prepoziții:
a, la, în, de,
cu, spre, pe,
către, fără,
după, lângă, din
ATENȚIE: PREPOZIȚIILE SUNT FOARTE IMPORTANTE PENTRU IDENTIFICAREA CAZULUI ÎN CARE SE AFLĂ SUBSTANTIVUL. TREBUIE ÎNVĂȚATE!!!
-funcții sintactice:
1. Nume Predicativ (N.P.): El este de aur.
2. Atribut Substantival Prepozițional (A.S.P.): Romanul de Mihai Eminescu se numește ,,Poesii". (acest atribut trebuie să aibă o prepoziție, fiindcă se numește prepozițional și trebuie să fie exprimat prin substantiv, fiindcă se numește substantival)
3. Complement Direct (Cd): Mănânc un măr. sau Am ajutat-o pe Andreea la teme. (complementul direct răspunde la întrebările pe cine?, ce?. Ți-am dat exemplu pentru ambele situații.)
4. Complement Indirect (Ci): Mă gândesc la Andreea. (răspunde la întrebarea la cine?, specifică complementului indirect pentru cazul acuzativ)
5. Complement Circumstanțial de Loc (Ccl): Merg la mare. (răspunde la întrebarea unde?, iar cazul este dat de prepoziția ,,la")
6. Complement Circumstanțial de Timp (Cct): Plec după mama.
(răspunde la întrebarea când?, iar cazul este dat de prepoziția ,,după")
7. Complement Circumstanțial de Mod (Ccm): Procedez ca tata. (răspunde la întrebarea cum?)
4) GENITIV
Prepoziții:
asupra, contra, împotriva,
deasupra, dedesubtul,
înaintea, înapoia,
dinaintea, dinapoia
-funcții sintactice:
1.Nume Predicativ: Lupta este împotriva mamei. (se observă că propoziția este foarte importantă, ea arătând cazul)
2. Atribut Substantival Prepozițional: Lupta împotriva mamei este dureroasă. (răspunde la întrebarea care?, dar contează enorm prepoziția folosită)
3. Atribut Substantival Genitival (A.S.G.): Cartea mamei este pe masă. (răspunde la întrebarea a cui?)
4. Complement Indirect: Lupt contra Ioanei. (răspunde la întrebare contra cui?, prepoziția arătând cazul din care face parte)
5. Complement Circumstanțial de Loc: Merg dinapoia Andreei. (răspunde la întrebarea unde?, dar cazul este dat de prepoziția ,,dinapoia")
6. Complement Circumstanțial de Timp: Plec înaintea Simonei. (răspunde la întrebarea când?, dar cazul este dat de prepoziția ,,înaintea")
7. Complement Circumstanțial de Mod: Pledez contra mamei. (răspunde la întrebarea cum?, dar cazul este dat de prepoziția ,,contra")
5) DATIV
Prepoziții:
asemenea, aidoma,
conform, contrar,
datorită, grație, mulțumită, potrivit
-funcții sintactice:
1. Nume Predicativ: Fiica este asemenea mamei.
2. Atribut Substantival Prepozițional: Fata asemenea mamei este la școală.
3. Atribut Substantival Datival (A.S.D.): Ilona este soră mamei. (răspunde la întrebarea cui?)
4. Complement Indirect (Ci): Ioanei nu îi place ciocolata. (complementul indirect răspunde la întrebarea cui?, uneori această întrebare putând să aibă prepoziții în față)
ATENȚIE: Aici, ,,ciocolata" este SUBIECT, fiindcă răspunde la întrebarea cine? (cine îi place Ioanei?).
5. Complement Circumstanțial de Loc: Merg contrar mamei. (răspunde la întrebarea unde?, prepoziția arătând cazul)
6. Complement Circumstanțial de Mod: Procedez asemenea mamei. (răspunde la întrebarea cum?, prepoziția arătând cazul)
Sper că te-am ajutat! :)
P.S.: Dacă înțelegi și înveți astea, nu vei avea probleme cu ele până în clasa a 8-a.