Răspuns :
Răspuns:
Iată pașii de rezolvare!
Explicație pas cu pas:
Câteva reguli de bază întâi!, întâi efectuăm operațiile din paranteză, apoi pe cele de dinafară, plus la asta sper că știi cum se adună/scad/înmulțesc/împart 2 fracții deci
[tex][ \frac{11}{5} : \frac{22}{15} + \frac{5}{2} :(\frac{9}{4}+1\frac{1}{2} )] .\frac{2}{11} =[/tex] Întâi înmulțim 9 pe 4 ori 1 întreg și o doime dar întâi de toate introducem întregul în fracțieastfel un întreg și o doime devine 3 doimi astfel
amplificăm și adunăm
[tex]\frac{9}{4}+\frac{3}{2}= \frac{9}{4} + \frac{6}{4} = \frac{15}{4}[/tex] mai departe împărțim
11 pe 5 la 22 pe 15, când împărțim înmulțim prima fracție cu opusul
deci [tex]\frac{11}{5} : \frac{22}{15} = \frac{11}{5}. \frac{15}{22} = \frac{165}{110}[/tex] putem simplifica la [tex]\frac{165}{110} = \frac{33}{22} = \frac{3}{2}[/tex] mai departe împărțim 5 pe 2 la la 15 pe 4... regula de inversare rămâne neschimbată deci [tex]\frac{5}{2}: \frac{15}{4} =\frac{5}{2} . \frac{4}{15}= \frac{20}{30} =\frac{2}{3}[/tex]
mai departe adun[m 3 pe 2 cu s pe 3
[tex]\frac{3}{2}+\frac{2}{3}=\frac{9}{6} +\frac{4}{6} =\frac{13}{6}[/tex] iar acum înmulțim la 2 pe 11
[tex]\frac{13}{6} .\frac{2}{11} = \frac{26}{66} =\frac{13}{33}[/tex]
Asta e tot!