👤
Adec144
a fost răspuns

Desparte frazele în propozitii, incercuind cu albastru pronumele relative care introduc atributivele şi cu verde adjectivele pronominale relative. Precizează cazul acestora în cerc şi functia sintactică în casetă.​

Desparte Frazele În Propozitii Incercuind Cu Albastru Pronumele Relative Care Introduc Atributivele Şi Cu Verde Adjectivele Pronominale Relative Precizează Cazu class=

Răspuns :

Danait

a. Îmi amintesc de oraşul ploios¹/(despre care) mi-ai vorbit.

• despre care - pronume relativ, precedat de prepoziția "despre", funcția sintactică de complement prepozițional (despre care ai vorbit? ... despre care = despre București, de exemplu) , cazul acuzativ.

b. Decizia¹/(ce) pelerină de ploaie voi purta azi²/ aparține mamei.¹/

• ce - adjectiv pronominal relativ, se acordă în gen număr și caz cu substantivul "pelerină"- singular, feminin, acuzativ, funcția sintactică de atribut adjectival.

c. Prietenii¹/ (cărora) le-am împrumutat umbrela ²/ mi-au mulțumit.¹/

• cărora - pronume relativ, funcția sintactică de complement indirect (cui am împrumutat?), cazul dativ.

d. Parcul¹/ (în jurul căruia) alerg zilnic ²/ este gol din cauza ploii.¹/

• în jurul căruia - pronume relativ, precedat de locuțiunea prepozițională "în jurul, specifică genitivului, funcția sintactică de circumstanțial de loc, cazul genitiv.

e. Geaca bleu este un obiect ¹/ (pe care) îl port zilnic.²/

• pe care - pronume relativ, precedat de prepoziția"de", funcția sintactică de complement direct (ce port? ...pe care = obiectul), cazul acuzativ.

f. Ploaia¹/ (care) acoperă oraşul mă întristează.²/

• care - pronume relativ, funcția sintactică de subiect (cine acoperă? ... care = ploaia), cazul nominativ.

g. Persoana¹/ (față de care) s-a arătat amabilă²/ este în vârstă. ¹/

• față de care - pronume relativ, precedat de locuțiunea prepozițională "fața de", funcția sintactică de complement prepozițional, cazul acuzativ.

h. Rafalele de vânt¹/ (contra cărora) merg ²/ sunt tot mai puternice.¹/

• contra cărora - pronume relativ, precedat de prepoziția specifică genitivului "contra", funcția sintactică de complement prepozițional, cazul genitiv.

i. Vijelia¹/, a cărei fortă n-am apreciat-o bine², mi-a rupt umbrela.¹/

• a cărei - adjectiv pronominal relativ, se acordă în gen număr și caz cu substantivul "forță", feminin, singular, cazul acuzativ, funcția sintactică de atribut adjectival.

*** Atunci când determină un substantiv, acordându-se în gen număr și caz cu acesta, prin conversiune, pronumele relativ devine adjectiv pronominal relativ și va avea funcția sintactică de atribut adjectival.

Disociați:

1. Decizia¹/ce↔️pelerină de ploaie voi purta azi²/ aparține mamei.¹/

• ce - adjectiv pronominal relativ

2. Decizia¹/ce voi purta azi²/ aparține mamei.¹/

• ce - pronume relativ

#copaceibrainly