Citește cu atentie textul urmator: Am petrecut multe vacante la bunici cu întâmplări de neuitat. Iată una dintre ele. • Era după Crăciun. Gerul strașnic înghețase apele. Pământul se acoperise cu un strat de omåt. Intr-o asemenea zi, bunicul se apucă să înşire pe nişte sârme subțiri felioare de slăninuţă. Apoi, merse cu ele in ogradă şi le agătă ici-colo, prin copaci, prinzându-le de crengi. Mis-a părut ciudat si l-am intrebat pe bunicul ce face cu slăninuţa. Nu părea că glumește. Îmi spuse că o dă cu imprumut. Când m-a văzut nedumerit, mi-a spus să am răbdare că mă lămuresc Indată. N-a trecut mult și copacii din ogradă s-au umplut de păsărele; unele mici, cât nuca, cu scufite albastre, altele mai mărişoare, surii. Erau pițigoi. Făceau larmă, săltând în zbor scurt de la o sârmă la alta, apoi, săturându-se de slăninuţă, își ștergeau cioculețele de scoarţa pomilor. * Când vacanta de iarnă s-a sfârşit, am plecat la școală. Am revenit la bunici în vacanța de primăvară. Pitigoii bunicului rămăseseră tot prin livadă. Cercetau scoarţa pomilor. Din loc în loc se opreau și, lovind scurt o dată sau de două ori, prindeau omida! Bunicul mi-a spus atunci că așa își plătesc datoria din iarnă când au primit slăninuţe: aleargă și ciugulesc ouăle de omidă. Într-o zi, un pițigoi adună cam tot atâtea ouă de omizi cât cântăreşte numai el. (fragment din Pițigoii, după Eugen Jianu) Ai aflat cum își plătesc pițigoii datoria. Scrie trei acţiuni folosind informațiile din text. a) Scrie, în caseta din dreptul ideii principale, simbolul corespunzător fragmentului din care este extrasă. Olarna, bunicul pune în copaci felioare de slăninuţe. Ob) Citește al treilea fragment. Completează spaţiile libere cu răspunsul adecvat fiecărei întrebări, apoi scrie ideea principală. Cine? Ce fac? Când? Ce? De unde? Pițigoii primăvara c) Scrie ideea principală a fragmentului care are în dreptul său simbolul triunghi. -