Va rog sa ma ajutati dau coroana am de facut f
![Va Rog Sa Ma Ajutati Dau Coroana Am De Facut F class=](https://ro-static.z-dn.net/files/d18/6891e3b5bf5278accb3cc625ce815a4c.jpg)
Explicație pas cu pas:
Ideea este sa afli care este numitorul comun. Numitorul comun se afla prin descompunerea în factori primi a fiecăruia dintre numitorii celor 3 fractii.
Așadar, cum 11 si 2 sunt deja numere prime, acestia nu mai pot fi descompusi în factori primi.
22, pe de alta parte, nu este prim, asa ca îl descompun în produs de factori primi -> 22=2•11
Deci numitorul comun va fi c.m.m.m.c al celor 3 numitori, adică produsul factorilor (în care am descompus) comuni si necomuni.
Mai departe, amplific cele 3 fractii cu ce le lipsește. De exemplu, la 119/11 trebuie adus la numitorul comun 22(22=2•11, pe 11 il am deja la numitor, deci amplific cu 2)
A doua fractie rămâne neschimbata, deoarece are deja numitorul comun.
A treia fractie are 2 la numitor, dar trebuie sa îl aducem la numitorul 22(22=2•11, dar pe 2 îl am deja la numitor, deci amplific cu 11).
ATENȚIE! Când amplificam sau simplificam, atat numitorul, cât și numaratorul se înmulțesc ( sau impart ) cu ce amplificam (sau simplificam).
Dupa ce fac adunările, observ ca am numar par si la numitor si la numarator, deci pot simplifica prin 2. Mai departe poti face descompunerea în factori primi a lui 194 si 11 si în cazul în care găsesc factori comuni la numarator si numitor se pot simplifica (dar nu mai merge simplificata, asta poți face doar dacă vrei sa te lamuresti).