Răspuns :
Scoți factorii de sub radicali prima dată, după aceea înmulțești ,iar în cele din urmă deoarece avem aceeași radicali,facem calculele in ordine cum sunt scrise ,respectând semnele !
![Vezi imaginea Luculesculorena2000](https://ro-static.z-dn.net/files/d77/799767db4ebea7a4b02d93c61f91713b.jpg)
⋆┈┈。 ゚ ❃ ུ ۪ ❀ ུ ۪ ❁ ུ ۪ ❃ ུ ۪ ❀ ུ ۪ ゚ 。┈┈
[tex]4 \sqrt{18} - 3 \sqrt{50} + 6 \sqrt{72} - \sqrt{162} [/tex]
Scoatem factori de sub radivali.
Deci:
[tex] \sqrt{18} = \sqrt{3 {}^{2} \times 2 } = 3 \sqrt{2} [/tex]
[tex] \sqrt{162} = \sqrt{9 {}^{2} \times 2 } = 9 \sqrt{2} [/tex]
=
[tex]4 \times 3 \sqrt{2} - 3 \sqrt{50} + 3 \sqrt{72 - 9 \sqrt{2} } [/tex]
[tex]4 \times 3 = 12[/tex]
Deci este egal cu...
[tex]12 \sqrt{2} - 3 \sqrt{50} + 6 \sqrt{72 - 9 \sqrt{2} } [/tex]
Scoateti factorul comun pe 3 fin expresie :
[tex]3(4 \sqrt{2} - \sqrt{50} + 2 \sqrt{72 - 9 \sqrt{2} } [/tex]
Scoatem factori de sub radicali si..
[tex] \sqrt{50} = 5 \sqrt{2} [/tex]
iar
[tex] \sqrt{72 - 9 \sqrt{2} } = 3 \sqrt{8 - \sqrt{2} } [/tex]
Reducem termeni asemenea si ..
[tex]3(4 \sqrt{2} - 5 \sqrt{2} + 2 \times 3 \sqrt{8 - \sqrt{2} } ) = 3( - \sqrt{2} + 2 \times 3 \sqrt{8 - \sqrt{2} } [/tex]
Calculam produsul dintre 2 • 3 = 6
SOLUȚIA:
[tex]3( \sqrt{2} + 6 \sqrt{8 \sqrt{2} } ) [/tex]
⋆┈┈。 ゚ ❃ ུ ۪ ❀ ུ ۪ ❁ ུ ۪ ❃ ུ ۪ ❀ ུ ۪ ゚ 。┈┈