👤
Bibio57
a fost răspuns

o compunere "prima ninsoare" cu 5 verbe la modul conjuctiv si 5 la modul conditional optativ

rapid ! dau coroana​

Răspuns :

Răspuns:

Prima ninsoare

Imi aduc aminte când eu și familia mea am plecat la bunici. Era sfârșitul lunii noiembrie. Afara era frig și innourat, iar mama credea că va ploua.

După ce am ajuns la bunici mă uitam pe geam. Imi plăcea ploaia. Tata m-a strigat și mi-a spus că ar trebui să merg cu fratele meu sa il ajut pe bunicul cu stransul frunzelor din grădina.

-Laura, ar trebui să le aduni într-un singur loc nu sa le împrastii, ii spune bunicul meu surorii mele râzând.

-Lasa bunicule ca o ajut eu. Eu și Rareș ar trebui să le strângem, spun eu vinovat/a ca am scos-o afara pe Lara.

-Vremea e cam rece. Ar trebui să intrăm în casă.

După ce am intrat in casa, vântul s-a stârnit și din cer cădeau fulgi ca niste stelute.

-Era de așteptat ca ar ninge, a anunțat și la stiri. Spune bunica.

-Mama vrei sa vii cu noi afara?

-As veni dar după ce se mai asterne zăpada.

După ce zăpada s-a așternut am fi iesit iesit cu toții afară dar s-a inserat asa ca am asteptat până maine.

sper ca te-am ajutat

Răspuns:

Prima ninsoare

M-am trezit dimineata, putin obosit si primul meu lucru este sa ma uit pe fereastra. Cand m-am dus sa dau draperia jos am ramas uimit... Afara ningea frumos ca din povesti. M-am dus repede la mama mea sa spun ca ninge si daca ma lasa afara. Ea cu zambetul cu buze a raspuns cu da.

Dar inainte sa ma duc afara, as intreba pe prieteni mei daca pot veni. Credeam ca prieteni mei ar veni dar afara ninge tare. Doar trei dintre ei au venit afara. Neam gandit sa facem un om de zapada. Sa fi vazut pe noi cum faceam omul de zapada. Noi am uitat ca avem tema la matematica si am plecat la casele noastre. Ar fi fost mai distractiv daca erau mai multi copii

Explicație:

sa dau- conjuctiv

sa spun- conjuctiv

as intreba- conditional optativ

ar veni- conditional optativ

sa facem- conjuctiv

sa fi vazut- conjuctiv

am uitat- conditional optativ

ar fi fost- conditional optativ