👤

A. 60 de puncte
1 Notează o constructie pasivă, existentă într-o indicație scenică şi adaugă-i un complement de agent potrivit contextului,
6 pund
2 Transformă construcţia activă ,,Frosa (...) mă ia peste picior" in constructie pasivă, explicând cum ai procedat. 6 punc
3 Transcrie prima și ultima construcție reflexivă din text, precizând, în fiecare situație, dacă pronumele reflexiv are sa
6 punc
nu are functie sintactică.
4 Numește felul subiectelor din enunțul: ,,De nu mi-ar fi ruşine că sunt om în vârstă, as plânge ca un copil."
6 punc
5 Identifică, în text, două construcții incidente, menționând ce exprimă fiecare dintre ele.
6 Menţionează rolul indicației scenice: „Vrea să pară nepăsător",
6 punct
7 Precizează unde are loc acțiunea, utilizând informațiile din textul dat.
8 Ilustrează un mijloc direct de caracterizare a personajului, valorificat în constructia personajului Ion.
9 Explică ce tip de atitudine comunicativă manifestă Ion în dialogul cu doamna Stavăr, din scena III.
10 Notează litera corespunzătoare răspunsului corect.
Ion consideră că este un om: a lipsit de noroc, fiind urmărit mereu de ghinion şi de neplăceri; b supus, fiindcă nu are
niciodată reacții față de semenii săi; c conciliant, fiindcă doreşte să trăiască în bună înţelegere cu semenii tai

vă rog, urgent ​

Răspuns :

1. nici eu nu am stiut scuze

2.sunt luat peste picior de catre Frosa

3. De ce nu mi-ar fi rusine

mi-pron reflexiv fuctie sintactica de complement indirect

m-am suparat pe Walter

m-pron reflex fara fuctie sintactica

4.rusine- subiect simplu exprimat

(Eu)- subiect neexprimat inclus

(Eu)- sub neex inclus

5. la fel inca nu am facut

6.  Aceasta indicatie scenica are rolul de a ne arata starea personajului in acel moment al intamplarii

Atat am facut,deoarece si eu am aceeasi tema si inca fac la ea

Sper ca te-am ajutat cu acestea! Succes!