Răspuns :
Răspuns:
a) dezaprobarea
b)un procent
c)s-a lovit
d)o lucrare
e) protagonistul
f)nu participă
g)adversarii
h)au conlucrat
2. a) În calitate de conducător al acestui partid, îmi exprim dezaprobarea față de aceste practici. (ca și este o construcție uzuală, dar greșită)
b) A obținut 15% din vânzarea fabricii. (procent de x% este un pleonasm)
c) Cătălina s-a lovit la genunchiul drept. (evident că genunchiul este la picior)
d) Iată o lucrare ce reprezintă un succes. (ce e pentru obiecte)
e) Sergiu Nicolescu este protagonistul în acest film de acțiune. (protagonistul este personajul principal prin definiție. protagonist principal=pleonasm)
f) nu mă prind care ar putea fi greșeala
g)Ionuț și-a intimidat adversarii cu statura lui impozantă. (impozabil-impozant sunt paronime)
h) Cei doi prieteni au conlucrat pentru a găsi rezolvarea problemei. (conlucra deja presupune lucrul “împreună”)
3. Vindicativ = răzbunător
Temerar = cutezător
Mutual = reciproc
Fortuit = neprevăzut
Fervent = înflăcărat, pasionat
b) A obținut 15% din vânzarea fabricii. (procent de x% este un pleonasm)
c) Cătălina s-a lovit la genunchiul drept. (evident că genunchiul este la picior)
d) Iată o lucrare ce reprezintă un succes. (ce e pentru obiecte)
e) Sergiu Nicolescu este protagonistul în acest film de acțiune. (protagonistul este personajul principal prin definiție. protagonist principal=pleonasm)
f) nu mă prind care ar putea fi greșeala
g)Ionuț și-a intimidat adversarii cu statura lui impozantă. (impozabil-impozant sunt paronime)
h) Cei doi prieteni au conlucrat pentru a găsi rezolvarea problemei. (conlucra deja presupune lucrul “împreună”)
3. Vindicativ = răzbunător
Temerar = cutezător
Mutual = reciproc
Fortuit = neprevăzut
Fervent = înflăcărat, pasionat