👤
a fost răspuns

Calculati: (-1)+3+(-5)+7...(-29)+31

Răspuns :

[tex](-1)+3+(-5)+7+...+(-29)+31= \\ =-1+3-5+7+...-29+31= \\ =(-1+3)+(-5+7)+...+(-29+31)= \\ =2+2+...+2= \\ =2*8= \\ =16.[/tex]
(-1)+3+(-5)+7+..........(-29)+31
se oserva ca daca adunam termenii 2 cite 2 rezultatul este intotdeauna 2
(-1+3=2; -5+7=2;...... -29+31=2)
deasemnea observam ca termenii negativi ii obtinem din precedentul-4 iar cei pozitivi din precedentul +4
forma generala a numerelor pozitive este: [tex] a_{n} [/tex]=4(n-1)+3
⇒ aflam al citelea nr este 31
4(n-1)+3=31; 4(n-1)=28; n-1=7; n=8
deci sunt 8 perechi de numere care adunate dau fiecare rezultatul 2
⇒(-1)+3+(-5)+7+..........(-29)+31=2·8=16