👤

Precizeaza valoarea , cazul și funcția sintactica pentru fiecare numeral din enunțurile:
Al doilea va tine un discurs

Am împărtășit bucuria celui de-al doilea coleg

Cei trei ne vor aștepta la aeroport

Prima zi de școală a fost emoționantă

A cumpărat cinci dosare

Mașina celui de-al doilea va fi vândută

Le-am explicat celor trei elevi lecția

Colegii noștri sunt cei doi

Pe cele trei domnișoare le-a invitat la teatru

I-am prezentat mai multe produse și l-a ales pe al doilea

Vă rog mai repede

Răspuns :

celui de-al doilea = numeral ordinal cu valoare adjectivala (se acorda cu substantivul coleg) ,f.s. de atribut genitival prepozitional (raspunde la intrebarea -a cui-) caz Genitiv 
cei trei -numeral cardinal propriu zis, valoare substantivala , f.s. de subiect(raspunde la intrebarea -cine-) ,caz nominativ 
cinci-numeral cardinal propriu zis, valoare adjectivala, f.s. de complement direct (raspunde la intrebarea -ce-) , caz acuzativ
celor trei -numeral cardinal, valoare adjectivala, f.s. de complement indirect(raspunde la intrebarea -cui-) , caz dativ
cei doi-numeral cardinal propriu zis ,valoare substantivala,f.s. de nume predicativ (raspunde la intrebarea -cine- ) ,caz nominativ
pe cele trei -numeral cardinal pr.zis, valoare adjectivala,f.s. de complement direct(raspunde la intrebarea -pe cine-) caz acuzativ 
pe al doilea -numeral ordinal,valoare substantivala,f.s. de complement direct(raspunde la intrebarea pe cine)caz acuzativ