Răspuns :
Explicație pas cu pas:
ideea la raţionalizare este următoarea:
daca exista la NUMITOR(adica acela de jos:))) forma:
a*radical din b, amplifici cu radical din b
daca nu stii ce inseamna amplificare, iti explic.
amplificarea unei fractii inseamna sa inmulţeşti si numaratorul si numitorul unei fracţii cu acelaşi număr, valoarea fracţiei nu se schimba, se schimba doar forma ei.
Regula generală este să amplificăm fracțiile cu radicalul de la numitor,
iar, la final, dacă este posibil, să efectuăm simplificări.
[tex]\it a)\ \ \dfrac{^{\sqrt5)}3}{\ \sqrt5} = \dfrac{3\sqrt5}{5} \\ \\ \\ b)\ \ \dfrac{^{\sqrt3)}7}{\ \sqrt3}= \dfrac{7\sqrt3}{3}\\ \\ \\ c)\ \ \dfrac{-^{\sqrt2)}5}{\ 3\sqrt2}= \dfrac{-5\sqrt2}{3\cdot2} =- \dfrac{5\sqrt2}{6} \\ \\ \\ d)\ \ \dfrac{^{\sqrt{11})}11}{\ -3\sqrt{11}}=- \dfrac{11\sqrt11^{(11}}{3\cdot11} =- \dfrac{\sqrt{11}}{3} \\ \\ \\ e)\ \ - \dfrac{^{\sqrt5)}15}{\ 2\sqrt5}=- \dfrac{\ 15\sqrt5^{(5}}{2\cdot5}=- \dfrac{3\sqrt5}{2}[/tex]
[tex]\it f)\ \ - \dfrac{^{\sqrt6)}90}{\ \sqrt6}=- \dfrac{90\sqrt6}{6}=-15\sqrt6[/tex]