Răspuns :
4[tex] x^{2} [/tex] + 3x - 1 = 0
Folosim a[tex] x^{2} [/tex] + bx + c = 0 (Ecuatia de gradul al II-lea)
a = 4
b = 3
c = -1
Δ = [tex] \sqrt{ b^{2} - 4 ac} [/tex]
Δ = [tex] \sqrt{25} [/tex]
Δ = 5
Solutiile sunt :
x1,2 = ( -b + Δ ) / 2a
x1 = 2 / 8
x2 = -1
Folosim a[tex] x^{2} [/tex] + bx + c = 0 (Ecuatia de gradul al II-lea)
a = 4
b = 3
c = -1
Δ = [tex] \sqrt{ b^{2} - 4 ac} [/tex]
Δ = [tex] \sqrt{25} [/tex]
Δ = 5
Solutiile sunt :
x1,2 = ( -b + Δ ) / 2a
x1 = 2 / 8
x2 = -1
Avem o ecuaţie de gradul doi, prin urmare trebuie să folosim formula:
[tex]x1= \frac{-b+ \sqrt{b^2-4ac} }{2a} [/tex] şi [tex]x2= \frac{-b- \sqrt{b^2-4ac} }{2a} [/tex]
Aducem ecuaţia în formă canonică, adică [tex]ax^{2} +bx+c=0[/tex].
[tex]4x^2+3x=1[/tex]
[tex]4x^2+3x-1=0[/tex]
Ştim că [tex]a=4[/tex], [tex]b=3[/tex] şi [tex]c=-1[/tex], aşa că înlocuim în ambele formule (şi cu plus, şi cu minus).
[tex]x1= \frac{-3+ \sqrt{3^2-4*4*(-1)} }{2*4}[/tex]
Rezolvi, ca o ecuaţie de gradul unu, şi îţi va da [tex]x1 = \frac{1}{4} [/tex]
[tex]x2= \frac{-3- \sqrt{3^2-4*4*(-1)} }{2*4}[/tex]
Rezolvi, la fel, ca o ecuaţie de gradul unu, şi îţi va da [tex]x2 = -1 [/tex]
[tex]R: x1 = \frac{1}{4}[/tex], [tex]x2 = -1[/tex]
[tex]x1= \frac{-b+ \sqrt{b^2-4ac} }{2a} [/tex] şi [tex]x2= \frac{-b- \sqrt{b^2-4ac} }{2a} [/tex]
Aducem ecuaţia în formă canonică, adică [tex]ax^{2} +bx+c=0[/tex].
[tex]4x^2+3x=1[/tex]
[tex]4x^2+3x-1=0[/tex]
Ştim că [tex]a=4[/tex], [tex]b=3[/tex] şi [tex]c=-1[/tex], aşa că înlocuim în ambele formule (şi cu plus, şi cu minus).
[tex]x1= \frac{-3+ \sqrt{3^2-4*4*(-1)} }{2*4}[/tex]
Rezolvi, ca o ecuaţie de gradul unu, şi îţi va da [tex]x1 = \frac{1}{4} [/tex]
[tex]x2= \frac{-3- \sqrt{3^2-4*4*(-1)} }{2*4}[/tex]
Rezolvi, la fel, ca o ecuaţie de gradul unu, şi îţi va da [tex]x2 = -1 [/tex]
[tex]R: x1 = \frac{1}{4}[/tex], [tex]x2 = -1[/tex]