Jklonfa Jklonfa 08-03-2015 Limba română a fost răspuns de selectat si analizat pronumele personale din fragmentul ista varog Creştinul Dan, bătrânul cu suflet luminos, Înalţă-a lui statură şi zice maiestos: Ceahlăul sub furtună nu scade muşuroi! Eu, Dan, sub vântul soartei să scad păgân nu voi. Deci, nu-mi convine viaţa mişelnic câştigată, Nici pata fărdelegii în fruntea mea săpată. Ruşinea-i o rugină pe-o armă de viteaz, Un vierme ce mănâncă albeaţa din obraz. Cui place să roşească, roşească… eu nu vreu Nici pată pe-a mea armă, nici pe obrazul meu. Alb am trăit un secol pe plaiul strămoşesc Şi vreau cu faţa albă senin să mă sfârşesc, Ca după-o viaţă lungă, ferită de ruşine, Mormântul meu să fie curat şi alb ca mine! Aşa m-a deprins Ştefan, uşoară ţărna-i fie! La trai fără mustrare şi fără prihănie. Nu-mi trebuie-a ta milă, nu vreau a tale daruri. Tu îmi întinzi o cupă mult plină de amaruri, Departe ea de mine!… mai drept e ca să mor!… Iar dacă ai tu cuget şi-ţi pasă de-al meu dor, Ghirai, mă lasă, lasă în ora morţii grele Să mai sărut o dată pământul ţării mele!