Răspuns :
Haide sa il aflam pe y
Amplifici prima ecuatie cu 3
si pe a doua cu 5
Astfel:
15x+12y=-12
15x+25y=40
Vom creea ecuatia scazandu-le
15x-15x-12y+25y=40+12
13y=52
y=4
5x+4×4=-4
5x+16=-4
5x=-20
x=-4
Proba:
5×(-4)+4×4=-20+16=-4
3×(-4)+5×4=-12+20=8
Răspuns:
x= -4 si y = 4.
Explicație pas cu pas:
Sa-l reducem pe x:
amplificam pe prima cu 3 si pe cea de-a doua cu 5 si le scadem:
15x + 12y = - 12
15x + 25y = 40
- - - - - - - - - - - - -
25y - 12y = 40 - (-12)
13y = 40 + 12
13y = 52
y = 52:13 = 4
x = (40 - 25*4):15 = (40-100):15 = - 60: 15 = - 4