"Am scris iubire? Iartă....citeşte: adorare... Sus, pân' la tine, unde râvneşte al meu dor, Cuvântul e omidă când eu îl vreau condor, Să spintece vremi, spații cu geniul în gheare... Stă necurmat în poartă-ți, cu ochii la ospețe. Şi-ți cere milă Timpul, hainul cerşetor; În scârnava lui mână, tot mai nepăsător Tu zilnic zvârli fărâme din marea-ți frumusețe... Nu-s rege, nu am aur să-mprăştii, nici onoruri; Atât: eternitatea mi-e singura unealtă, Să nemuresc în spirit icoana ta înaltă, Sub ea să-nghețe vecii cu cârdul lor de zboruri, Să-nmărmurească lumea de o iubire, care... ....Iar scriu iubire! Iartă....citeşte: disperare!"
Vasile Voiculescu, Sonet CCXX
5. Transcrie o secvenţă de vers/ un vers care conține o imagine vizuală.
6. Selectează o sintagmă care sugerează devotamentul/ dăruirea eului liric față de persoana iubită.
7. Explică semnificația a două figuri de stil diferite din text.
8. Comentează, în 6-10 rânduri, versurile: “ Stă necurmat în poartă-ți, cu ochii la ospete/ Şi-ți cere milă Timpul, hainul cerşetor;/ In scârnava lui mână, tot mai nepăsător/ Tu zilnic zvârli fărâme din marea-ți frumusețe.”, prin evidenţierea valorii expresive a mijloacelor artistice în susținerea ideii poetice.
9. Ilustrează, în 4-6 rânduri, o caracteristică a limbajului poetic(expresivitate, ambiguitate, sugestie, reflexivitate). -- expresvitatea(figuri de stil).