Răspuns :
Am atasat desenul.
a) Construim PP' perpendicular pe (OX si PP" perpendicular pe (OY.
Avem ΔOPP'≡ΔOPP" (I.C.) deoarece
PP'=PP"=2 cm (din ipoteza) si
OP=OP (latura comuna),
deci <(POP')≡<(POP"), adica P se afla pe bisectoarea unghiului <(P'OP"), adica bisectoarea unghiului <(XOY).
b) Cum OP este bisectoarea unghiului <(XOY), rezulta ca m(<XOP)=70:2=35 grade
c) ΔOPM≡ΔOPN (L.U.L.) deoarece
OP=OP (latura comuna),
OM≡ON (din ipoteza)
<(POM)≡<(PON) (pt ca OP bisectoarea unghiului <MON)
deci [PM]≡[PN].
a) Construim PP' perpendicular pe (OX si PP" perpendicular pe (OY.
Avem ΔOPP'≡ΔOPP" (I.C.) deoarece
PP'=PP"=2 cm (din ipoteza) si
OP=OP (latura comuna),
deci <(POP')≡<(POP"), adica P se afla pe bisectoarea unghiului <(P'OP"), adica bisectoarea unghiului <(XOY).
b) Cum OP este bisectoarea unghiului <(XOY), rezulta ca m(<XOP)=70:2=35 grade
c) ΔOPM≡ΔOPN (L.U.L.) deoarece
OP=OP (latura comuna),
OM≡ON (din ipoteza)
<(POM)≡<(PON) (pt ca OP bisectoarea unghiului <MON)
deci [PM]≡[PN].