👤

Imi poate explica cineva de ce in reactiile chimice numerele mici de langa element se schimba. Adică ce regula ar trebui sa respect ca sa stiu cand pun 3 sau cand pun 2.
De ex: 2Mg+O2 - 2MgO
De ce langa oxigen nu se mai afla numarul doi? Logic ar fi sa rezulte MgO2. Va rog sa mi explicați, va multumesc

Răspuns :

E in functie de valente.

Valenta Mg este 2 si valenta O este tot 2.

Oxigenul cedeaza 2 electroni magneziului care ii accepta,adica au electroni pusi in comuni si asa isi fac structuri stabile pe ultimul strat

echilibrarea pe reactie se face in felul urmator:

dupa ce ai scris ecuatia reactiei chimice,te uiti la primul element,care e magneziu

ai introdus in reactie 1 Mg (deoarece nu are niciun indice se presupune ca indicele 1) si ti-a iesit din reactie tot un singur Mg in MgO

apoi ai introdus in reactie O2 si in MgO ti-a iesit doar O simplu,adica un singur O

si atunci inmultesti MgO cu 2 ca sa ai atat la inceput cat si la final 2 O

acum,pentru ca ai inmultit MgO cu 2 inseamna ca la final ai 2 O si 2 Mg

la inceput ai tot 2 O deci cu oxigenul am rezolvat-o

problema e ca daca inmultesti MgO cu 2,la final ai 2 Mg iar la inceput ai un singur Mg,deci inmultesti si primul Mg cu 2 ca sa ai tot 2 Mg si la inceput

si acum reactia e echilibrata

Cate elemente introduci in reactie,tot atatea trebuie sa iti si iasa,asta e principiul.

Ca sa stii exact cum functioneaza toate,trebuie sa inveti tabelul periodic,ca sa stii valenta fiecarui element