Răspuns :
Răspuns:
Explicație pas cu pas:
I) ma (a,b,c) = (a+b+c) / 3 = 4,5 => a+b+c = 4,5·3 = 13,5
ma(a,b) = (a+b)/2 = 3,5 => a+b = 3,5·2 = 7
c = (a+b+c)-(a+b) = 13,5-7 => c = 6,5
II) ma (x,y) =(x+y)/2 = 3,09 => x+y = 3,09·2 = 6,18
x = 2·y => 2·y+y = 6,18 <=> 3·y = 6,18 => y = 6,18:3 => y = 2,06
x = 2·2,06 => x = 4,12
x+y = 4,12+2,06 = 6,18 , corect
Răspuns:
Explicație pas cu pas:
Problema 1.
( a + b + c ) : 3 = 4,5 → media aritmetica a trei numere
a + b + c = 3 × 4,5
a + b + c = 13,5 → suma celor trei numere
( a + b ) : 2 = 3,5 → media aritmetica a primelor doua numere
a + b = 2 × 3,5
a + b = 7 → suma primelor doua numere
_______________________________
a + b + c = 13,5
7 + c = 13,5
c = 13,5 - 7 ⇒ c = 6,5 ( al treilea nr.)
____________________________________________________
Problema 2.
( x + y ) : 2 = 3,09 → media aritmetica a numerelor x si y
x = 2 y
x + y = 2 × 3,09
x + y = 6,18 → suma celor doua numere
2 y + y = 6,18
3 y = 6,18
y = 6,18 : 3 ⇒ y = 2,06
x = 2 × 2,06 ⇒ x = 4,12
Verific:
( 4,12 + 2,06) : 2 = 6,18 : 2 = 3,09→ media aritmetica a celor doua numere