Răspuns :
Răspuns:
Explicație pas cu pas:
Rezolvare algebrica
a + b = 3 × ( a - b )
( a + b ) + ( a - b ) = 94
a + b + a - b = 94
( a + a ) + ( b - b ) = 94
2 × a = 94
a = 94 : 2 ⇒ a = 47
________________________
3 × ( a - b ) = a + b
3 × a - 3 × b = a + b
3 × a - a = b + 3 × b
2 × a = 4 × b
a = 2 × b → primul nr. este dublul celui de-al doilea nr.
2 × b = 47
b = 47 : 2 ⇒ b = 23,5
_________________________
Verific:
47 + 23,5 = 3 × ( 47 - 23,5 )
70,5 = 3 × 23.5 √
Răspuns:
Explicație pas cu pas
S=3D
înlocuim cu S=3D
avem
S+D=94
3D+D=4
4D=94
D=94:4
D=23,5
înlocuim cu D=23,5
vem
S+D=94
S+23,5=94
S=94-23,5
S=70,5
a+b=70,5
a-b=23,5→a=23,5+b
înlocuim cu a=23,5+b
avem
a+b=70,5
23,5+b+b=70,5
2b=70,5-23,5
2b=47
b=47:2
b=23,5
înlocuim cu b=23,5
avem
a+b=70,5
a+23,5=70,5
a=70,5-23,5
a=47
deci nr sunt
a=47
b=23,5