Răspuns :
S=1+5+5^2+...+5^2017 |*5
Înmulțesc toată relația cu 5
5S=1*5+5*5+5^2*5+...+5^2017*5
5S=5+5^2+5^3+...+5^2018
La înmulțire, baza rămâne aceeași (adică 5) și exponenții se adună. De exemplu, 5^2*5=5^(2+1)=5^3
5 are puterea 1 și se adună puterile
Asta ține de calcul.
Am calculat 5S și cunoașteam S din ipoteză. Voi scădea cele 2 relații, obținând:
5S-S=5+5^2+5^3+...+5^2018-(1+5+5^2+...+5^2017)
4S=5+5^2+5^3+...+5^2017+5^2018-1-5-5^2-...-5^2017
Numerele din paranteză erau pozitive. Dar, în fața parantezei era minus. Prin urmare, minusul din fața parantezei schimbă toate semnele.
4S=5^2018-1 (ceilalți termeni se reduc, rămânând primul și ultimul)
S=(5^2018-1)/4
Răspuns:
Explicație pas cu pas:
Se observa ca avem o progresie geometrica de ratie (q=5) ..Ratia o afli inmpartit 2 termeni consecutivi ..De exemplu [tex]\frac{b2}{b1}[/tex]=5 (5/1)
.astfel putem aplica formula Sumei unei progresii geometrice de ratie q ->>>
Notam S2018=S (Suma)
S=[tex]\frac{b1(q^{2018}-1) }{q-1}[/tex]
S=[tex]\frac{5^{2018}-1 }{4}[/tex]