Răspuns :
Răspuns:
3 sticle de 1,5 litri
1 sticla de 0,5 litri
Explicație pas cu pas:
notam :
a = numarul sticlelor de 1, 5 litri
b = numarul sticlelor de 0,5 litri
a + b = 4 rezulta ca a= 4 - b
a x 1,5 + b x 0,5 = 5 litri
inlocuim pe a cu 4 - b
( 4 - b) x 1,5 + b x 0,5 = 5
6 -1,5 b + 0,5 b = 5
6 - b = 5
b = 6-5
b = 1 sticla de 0,5 litri
a + b = 4
a + 1 = 4
a =3 sticle de 1,5 litri
Metoda falsei ipoteze
Presupunem că toate sticlele au capacitatea de 0, 5 l
0, 5 × 4 = 2
5 - 2 = 3
1, 5 - 0, 5 = 1
3 : 1 = 3 sticle de 1, 5 l
4 - 3 = 1 sticlă de 0, 5 l
Presupunem că toate sticlele au capacitatea de 0, 5 l
0, 5 × 4 = 2
5 - 2 = 3
1, 5 - 0, 5 = 1
3 : 1 = 3 sticle de 1, 5 l
4 - 3 = 1 sticlă de 0, 5 l