Răspuns :
Pai e simplu
8/4 de ex.Vezi cele 2 cifre se împart amândouă la “2” atunci când observi asta tragi paranteza aceea in dreapta și Simplifici prin doi.(adică împarți)
Amplificarea o folosești atunci când trebuie sa aduci o ecuație sau cv la același numitor
Sa zicem:2/4 •5/3 ,pentru a aduce la același numitor,trebuie sa amplifici(înmulțești) in partea stânga ,prima cu 3 iar a doua cu 4,prin aceasta amplificare,acum 2 și 5 au numitori identici ,dar nu uita!Precum simplificarea,dar și amplificarea trebuie sa inparti/sa înmulțești și numărătorii!
Am obținut 6/12•20/12 ,numitorul nu se mai scrie ,și obștii 6•20(nu mai înmulțesc)eu nu prea am dar un ex prea bun pentru ca poate fi facut in alt mod,dacă nu ai inteles îți explic altfel
8/4 de ex.Vezi cele 2 cifre se împart amândouă la “2” atunci când observi asta tragi paranteza aceea in dreapta și Simplifici prin doi.(adică împarți)
Amplificarea o folosești atunci când trebuie sa aduci o ecuație sau cv la același numitor
Sa zicem:2/4 •5/3 ,pentru a aduce la același numitor,trebuie sa amplifici(înmulțești) in partea stânga ,prima cu 3 iar a doua cu 4,prin aceasta amplificare,acum 2 și 5 au numitori identici ,dar nu uita!Precum simplificarea,dar și amplificarea trebuie sa inparti/sa înmulțești și numărătorii!
Am obținut 6/12•20/12 ,numitorul nu se mai scrie ,și obștii 6•20(nu mai înmulțesc)eu nu prea am dar un ex prea bun pentru ca poate fi facut in alt mod,dacă nu ai inteles îți explic altfel
Răspuns:
Explicație pas
AMPLIFICAREA FRACTIILOR
a numarator
_ = _______
b numitor
Este operatia prin care aducem la
acelasi numitor comun doua sau mai multe fractii dintr-o egalitate in vederea efectuarii operatiilor cu numaratorii. Amplificarea se bazeaza pe faptul ca inmultind la numatator si la numitor cu ACELASI numar, raportul fractiei NU se schimba. Numitorul comun se gaseste calculand cel mai mic MULTIPLU COMUN al numaratorilor.
Ex.:
3 4
_ +_
5 7
Aducem la acelasi numitor comun ( care este 35) amplificand (inmultind) prima fractie cu 7/7 si a doua cu 5/5
21 20 o rescriem ca 21+20
__+ __ _____
35 35 35
Efectuam adunarea
41
_
35
SIMPLIFICAREA FRACTIILOR
Este operatia prin care impartim numaratorul si numitorul la acelasi numar. Numarul ( numerele) la care impartim se gasesc calculand divizorii comuni.
Ex.:
4
_
6
Se rescrie ca 2
_
3
Adica am impartit pe 4 si pe 6 la 2, care este divizor comun.