Mg + 2HCl -> MgCl2+ H2
Mg+H2SO4 -> MgSO4 +H2
notam cu x cantitatea de acid folosit
si avem din prima reactie:
24g Mg.............2*36.5 g HCl
y........................x g HCl
y reprezinta cantitatea de Mg folosit, si il vom afla in functie de x
g Mg folosit din prima reactie
din a doua reactie avem:
24 g Mg.............98 g H2SO4
z.........................x g H2SO4
z reprezinta cantitatea de Mg folosit, si il vom afla tot in functie de x
g Mg folosit din a doua reactie
0.32x>0.24x ⇒in a doua reactie se foloseste mai mult Magneziu cu 0.8 x