Răspuns :
Trebuie sa faci contragerea. In exemplul tau prima prop este predicativa deoarece este Adevarul este /1 ca invata/2. Contragerea- Adevarul este invatatul. care este adevarul?-> imvatatul.
subiectul raspunde la intrebarile cine? ce? (cu sensul de cine?)
A doua prop este subiectiva deoarece este Adevarat este/1 ca invata/2. Contragerea- Adevarat este invatatul. ce este adevarat (cu sensul de cine) -> invatatul.
Daca la contragere subiectul raspunde la un verb atunci este subiectiva, daca raspunde la orice alt cuvant atunci prop e predicativa
subiectul raspunde la intrebarile cine? ce? (cu sensul de cine?)
A doua prop este subiectiva deoarece este Adevarat este/1 ca invata/2. Contragerea- Adevarat este invatatul. ce este adevarat (cu sensul de cine) -> invatatul.
Daca la contragere subiectul raspunde la un verb atunci este subiectiva, daca raspunde la orice alt cuvant atunci prop e predicativa
1.Adevărul este că învață.
Despărțim fraza în propoziții.
Adevărul este¹/ că învață.²/
În acest caz, avem ca element de relație conjuncția subordonatoare „că”, care desparte propoziția numărul 2 de regenta ei, propoziția numărul 1. Observăm că verbul copulativ „este” nu poate forma singur predicat, iar de aceea se numește predicat nominal incomplet. Propoziția subordonatoare corespunzătoare numelui predicativ de la nivelul frazei se numește predicativă.
Sunt mai multe verbe care pot fi copulative și pot fi termen regent pentru o predicativă, cum ar fi „a ajunge”, „a ieși”, „a se naște”, „a rămâne”, „a părea”, „a însemna”, „a se face”, „a se naște”, „a se numi”. Verbele acestea pot fi, însă, și predicative și copulative.
exemplu: El a ajuns inginer. (aici poți înlocui cu verbul „a devenit”, care este întotdeauna copulativ, iar de aici rezultă că „a ajuns” e copulativ)
Eu am ajuns la munte. (aici, verbul indică o acțiune, fiind un verb predicativ)
2. Adevărul este că învață.
Despărțim fraza în propoziții.
Adevărat este¹/ că învață.²/
Avem din nou conjuncția subordonatoare „că” ce leagă cele două propoziții.
În cazul acesta, predicatul este din prima propoziție este „adevărat este”, „adevărat” fiind numele predicativ. Avem o expresie verbală impersonală. Propoziția care are ca termen regent o expresie verbală impersonală se numește subiectivă.
Sper că ai înțeles, dacă ai neclarități mă poți întreba. :)