Răspuns :
2^x + 2^(x-2) = 5
2^(x-2) * (2^2 + 1) = 5
2^(x-2) * 5 = 5
2(x-2) = 5:5 = 1 = 2^0
x-2 = 0
x = 2
Răspuns
x=2
Explicație pas cu pas:
2^x strict crescatoare,ca exponentiala cu baza 2>1
x-2 stict crescatoare cu a=1>0, deci si 2^(x-2) crescatoare, fiind compunere de functii strict crescatoare
2^x+2^(x-2) strict crescatoare (suma de functii strict crescatoare) deci injectiva
deci ia valoara 5 o singura data
se obeserva ca x=2 verifica
(intr-adevar 2²+2^0=4+1=5; 5=5)
deci x=2 este si solutie unica