👤
Allexdani58
a fost răspuns

Salut, am o problema legata de oxizi metalici si nemetalici, adica nu stiu cum sa scriu ecuatiile pentru ele. De exemplu cum de Na2O + H20 = 2NaOH, si acel ''2'' din fata lui Na ce reprezinta? Multumesc

Salut Am O Problema Legata De Oxizi Metalici Si Nemetalici Adica Nu Stiu Cum Sa Scriu Ecuatiile Pentru Ele De Exemplu Cum De Na2O H20 2NaOH Si Acel 2 Din Fata L class=

Răspuns :

referitor la scrierea substantelor gen oxizii metalici trebuie sa ti seama de valentele lor

Valenta elementelor din grupele principale:

- pentru elementele din grupele I -- IV = valenta = cu nr. grupei

- pentru elementele din grupele V -- VII = valenta = 8 - nr. grupei

Exemple:

Na se afla in grupa I-A => val 1 , Mg se afla in gr. II-A => val. 2, Al se afla in gr. III-A => val. 3, C (carbonul) se afla in grupa IV-A => val. 4

N (azotul) este in grupa V-A => 8-5 => val. 3 , S (sulful) este in grupa VI-A => 8-6 => val 2 , Cl (clorul) este in grupa a VII-A => 8-7 => val. 1

In plus sunt situatii cand nemetalele pot prezenta si alte valente... dar sunt cazuri particulare

Valenta elementelor din grupele secundare:

elementele din grupele secundare sunt metale care pot prezenta valente variabile, in functie de substanta cu care reactioneaza...

exemplu Fe are val inferiora 2 si superioara 3 ....dar pt. a sti cu ce valenta a intrat Fe in reactie este precizat in textul problemei ... ceva de genul... "s-a obtinut oxid feric...." atunci Fe a avut val 3 sau "s-a obtinut oxid de fier III..." = acelasi lucru ...... sau oxid feros => Fe cu val 2.......

Acelasi lucru si pentru Cu unde el poate avea val 2 (fiind cea mai stabila) si val 1 (mai putin stabila).... unde Cu cu val 2 = cupric (oxid cupric, clorura cuprica, iodura cuprica, carbonat de Cu are Cu la val 2.... etc) .. iar cu val 1 = cupros (oxid cupros, clorura cuproasa.... etc.)

Stiind valenta metalului si val O (care este 2) poti scrie formulele oxizilor respectivi.....

In plus trebuie sa mai sti si valenta radicalilor acizi anorganici

(OH) = 1 / (NO3) = 1 / (CO3) = 2 / (SO4) = 2 / (PO4) = 3 etc... sunt mai multi.. eu ti-am marcat pe cei mai des utilizati...

Sper ca info sa-ti fie pe inteles... si totodata de folos...