vom rezolva cu Suma lui Gauss
S= 3+7+11+15+.......+43
S=43+39+35+.......+3 {le-am scris de la coada la cap si apoi le vom aduna}
2S=46+46+46+......+46
2S=46 x [(43-3):4+1] {am obsevat ca daca le adun imi da 46 pe care il inmultesc cu numarul de termeni pe care il aflu scazand din ultimul termen pe primul si diferenta o impart la ratie (din cat in cat sar numerele , aici e vorba de 4) +1 termen}
2S=46 x (40:4+1)
2S=46 x 11
2S=506
S=253
S=7+14+21+......+2023 {aici putem sa dam factor comun pe 7 sau putem calcula ca la exercitiul anterior}
S=7(1+2+3+.....+289) {vom folosi formula lui Gauss pentru numere consecutive S=n x (n+1):2}
S=7 x 289 x (289+1) :2
S=7 x 289 x 290 :2
S=2023 x 145
S=293 335