Răspuns :
[tex] \frac{1}{2 + \sqrt{5} } = \frac{2 - \sqrt{5} }{(2 + \sqrt{5} )(2 - \sqrt{5}) } = \frac{2 - \sqrt{5} }{ {2}^{2} - {( \sqrt{5} )}^{2} } [/tex]
[tex] = \frac{2 - \sqrt{5} }{4 - 5} = \frac{2 - \sqrt{5} }{ - 1} = - (2 - \sqrt{5} ) = \sqrt{5} - 2[/tex]
[tex] = \frac{2 - \sqrt{5} }{4 - 5} = \frac{2 - \sqrt{5} }{ - 1} = - (2 - \sqrt{5} ) = \sqrt{5} - 2[/tex]
1/2 +√5=1/2+√5=0,5+√5
conform ORDINII OPERATIILOR (prinb care 1/2=1:2 se efectueaza inaintea adunarii) ASTA ai intrebat
dac vroiai ca numitorul sa fie 2+radical 5 trebuia sa fi scris
1 supra(2+radicaldin 5)
sau 1/(2 +radical5)
sau 1/(2+√5)
care s-ar fi rezolvat astfel
1/(2+√5)=1/(√5+2)=(√5-2)/(√5-2)(√5+2)=(√5-2)/((√5)²-2²)=
=(√5-2)/(504)=(√5-2)/1=√5-2