Răspuns :
ΔABC , m(∡B)=90°
ΔADB , m(∡B)=60° ; m(∡A)=30°=>m(∡D)=90°=>ΔADB-> dreptunghic
Cum BE bisectoare in ΔADB=>m(∡EBD)=m(∡ABD)/2=30°
In ΔBED , m(∡D)=90°=>cos B=BD/BE<=>cos 30°=10/BE<=>√3/2=10/BE=>BE=20/√3=20√3/3
În triunghiul ABD, avem ∡A = 30° și ∡ABD =60° ⇒ ∡BDA = 90°⇒ BD⊥AC.
În triunghiul BCD, avem ∡C = 60° (complementul unghiului A) și ∡DBC =30° .
Deoarece [BC - bisectoarea pentru ∡DBE ⇒ ∡CBE = ∡DBC =30° ⇒
⇒ ∡DBE = 30°+30° =60°.
În triunghiul DBE, dreptunghic în D ⇒ ∡E = 30° (complementul unghiului DBE).
Aplicăm teorema ∡30° în ΔDBE și rezultă BE = 2·BD = 2·10 = 20cm