Răspuns :
deoarece intre minge si cupa exista un obstacol, nu putem trimite direct mingea in gaura. Atunci vom folosi metoda ricoseului
notam cu a distanta de la minge la peretele de jos (opus obstacolului) si cu b distanta de la gaura la acelasi perete
mingea va fi trimisa spre punctul M de pe acest perete, sub un unghi x, care trebuie sa fie egal cu unghiul sub care ricoseaza de perete si se indreapta spre gaura
daca notam A locul in care se afla mingea initial, B proiectia lui pe perete, C locul gaurii si D proiectia lui C pe perete, obtinem 2 triunghiuri dreptunghice ABM si CDM unde m(AMB)=m(CMD)=x
aplic functia tangenta in fiecare dintre cele 2 triunghiuri
tgx=tg(AMB)=AB/BM
tgx=tg(CMD)=CD/CM
deci AB/BM=CD/CM AB/CD=BM/CM=k
Deci mingea va fi directionata spre punctul M pe care-l determinam astfel incat rapoartele de mai sus sa fie egale (cunoastem pe AB si CD)
cu proportii derivate BM/CM=k/1 BM+CM)/CM=(k+1)/1
CM=BC/(k+1)
Citește mai multe pe Brainly.ro - https://brainly.ro/tema/5230814#readmore
se construiesc imaginile in oglinda (simetrice) ale bilei si gaurii ( "hole")de masa biliard
unim in desen bila virtuala cu gaura reala si tinem minte PUNCTUL UNDE ACESTA DREAPTA imaginara intersecteaza peretele orizontal de jos
.......
Cele 4 puncte (2 reale, 2 virtuale, in lumea de dincolo de Oglinda a lui Alice in Wonde land) formeaza un un trapez isoscel (sau , diagonalele, 2 tr.isoscele asemenea, stanga si dreapta) cu 4 unghiuri ascutite congruente.
"Normala " (= perpendiculara) la perete in punctul acela este si ea paralela cu "bazele" trapezului (triunghiurilor isoscele) si va forma 2 unghiuri ascutie cu diagonalele; unghiuri insa congruente (alterne interne) cu unghiurile congruente din cele 2 tr.isoscele; deci normala la perete va forma unghiuri congruente cu traseele bila reala -perete si , respectiv, perete-gaura reala; deci se respecta cerinta ( "ricoseaza in acelasi fel ca raza de lumina pe oglinda"= unghiulde incidenta =unghiul de reflexie", se zice la fizica romaneasca, pe are am invatat-o eu)
asadar traseul pecare trebuie sa il alaega maestrulde biliard/golf este sa tinteasca acel punctde intersectie obtinut la inceput.
Obs
am completat-complicat desenul pt a oferi justificare teoretica; am facut un fel de demonstratie...
rezolvarea "pe scurt" este sa construiesti bila virtuala in oglinda ( ca in "Harry Potter si Piatra Filosofala", unde Piatra Filosofala apare intai in oglinda si abia apoi in lumea reala, in mana lui Harry Potter) si sa unesti cu o linie imaginara aceasta bila imaginara cu gaura (cupa, "the hole') reala.Punctul de intersectie cu peretele este punctul care trebuie tintit de catre jucator.