👤
a fost răspuns

Salut, Am bacul poimaine si as avea o intrebare legata de partea a 3a de la romana. Am o culegere cu variante din 2017, iar la partea a treia la repere am 3 puncte de reper:
-evidentierea a doua trasaturi care fac posibila incadrarea textului intr un curent literar/cultural
-prezentarea modului in care tema se reflecta in textul poetic studiat prin doua imagini sau idei poetice
- analiza la alegere a doua elemente de compozitie si de limbaj semnificative pentru textul poetic studiat din seria: titlu, imaginar poetic, figuri semantice, motive poetice.
Cuvintele mi se par un pic pompoase si nu stiu exact la ce se refera dar pare ca se cere destul de putin pentru cat am eu scris din clasa la argumentari ( de exemplu la floarea albastra am 4 pagini aprox 800 de cuvinte ) iar vad la ei ne cer minim 400. Vreau sa stiu ce pot sa scriu si ce nu pot sa scriu sa mai scap din volumitatea operelor sa le fac mai compacte, in jur de 500 de cuvinte.
De exemplu am scrise: introducerea, incadrarea in romantism(prin 3 exemple), tema,motivele literare, tipul de lirisc, titlul, structura poeziei, cele 4 secvente comentate amplu in 2 pagini ceea ce mi se pare enorm si formula de final. Deci jumatate din ce am eu scris numarat imi da 400 de cuvinte, ce as putea sa elimin de invatat ca tot sa iau un punctaj bun si sa nu ma depuncteze aiurea.

Răspuns :

Bună! Şi eu am luni proba la română. Tu ai vorbit în întrebare despre Floare albastră de Mihai Eminescu. Eu am făcut eseul la Luceafărul. Am scris aşa:
Definiție romantism
Date despre autor şi operă
Titlu
Temă
Trăsătură/trăsături că aparține romantismului
Sursă de inspirație a autorului
Compoziție: structural şi prozodie
Secvențe lirice
Concluzie
Eseul este 5 pagini. La BAC trebuie să avem 300-600 de cuvinte. Nu te depunctează dacă ai scris mai mult.
O structura ideala :  (in 2-3 pag)

Incepi cu date despre autor (vorbesti de stilul in care s-a incadrat, de opera sa- rezumi putin, scrii niste impresii venite din partea altor scriitori/critici despre autor)
Este Eminescu, sunt aspecte si pareri nenumarate cu privire la el. Ai de unde culege.

Eu, spre exemplu, as formula astfel : 

1  :
 Romantismul este un curent literar aparut in Franta, in secolul al XVIII-lea care promova idealul si dorinta de libertate in exprimare, de afirmare a individualitatii creatoare. Aceasta miscare artistica a venit ca o reactie impotriva rigorii excesive a clasicismului (ratiune, stilul sobru cronicaresc, texte cu scop moralizator - lucrurile care caraterizeaza clasicismul), oferind descatusarea imaginarului artistic.

Mihai Eminescu s-a afirmat in literatura in acest sens, fiind considerat "ultimul mare romancier", consacrat pt activitatea sa poetica, fiind incadrat in perioada marilor clasici. Studiile le-a facut la Viena, abordeaza teme variate in lucrarile sale si include notiuni din sistemele filozofice (Heraclit, Platon), si introduce filosofia schopenhauriana (precum in Scrisoarea 1 si Luceafarul).

date suplimentare : aici poti sa introduci si motivele/teme abordate, pe scurt (ex : Din repertoriul romantic, Eminescu imprumuta o serie de teme literare majore : tema geniului, a efemeritatii fiintei umane, tema iubirii si a naturii, etc) - 3 randuri

2. Incepi sa te apropii de context
Poemul "Floarea albastra", publicata in Convorbiri Literare, 1873, ....

La aceasta etapa vorbesti in 10-15 randuri de : semnificatia titlului (3-4 randuri) si il cuplezi cu genul in care se incadreaza, expresivitatea mesajului conturata de figuri de stil si imagini artistice (raportul dintre lumea abstracţiei şi a cunoaşterii absolute, emanata din text)

3. Scrii un rezumat/comentariu, explici fragmentele sugestive (pe care TREBUIE sa le valorifici cu citate) 

4. Concluzia - undeva la 5 randuri, rezultatul a ceea ce ai vrut sa spui si sa transmiti prin prisma gandirii tale asupra operei poetului (poemul Floare albastră reprezintă o capodoperă a creaţiei eminesciene....)

Nu trebuie sa fie un limbaj "pompos", trebuie sa le arati evaluatorilor ca ai inteles mesajul autorului si chiar daca ai explicat in cuvinte simple, sa aiba substanta eseul. 
Fa in seara asta un eseu de proba dupa schema, (nu incerca sa-l inveti pe de rost, ca vei avea parte de un soc la examen -poti uita anumite pasaje si te incurci rau dupa, e mult prea greu de digerat)

Sper ca te-am ajutat putin. Bafta multa!