Răspuns :
Mai întâi o să calculăm lungimile laturilor. Pentru asta folosim o formula care se învață în clasa a 9-a și mi se pare că și intr-a 7-a. Formula este:
A(xA, yA), B(xB, yB) =>
AB = radical((xB - xA)^2 + (yB - yA)^2)
În problema ta:
ab = radical((6-5)^2 + (2+15)^2) = radical(1 + 289) = √290
bc = radical(36 + 225) = √261 = 3√29
ac = radical(25 + 4) = √29
Acum o să verificăm dacă triunghiul este dreptunghic folosind reciprocă teoremei lui Pitagora:
ab^2 = 290
bc^2 = 9*29 = 261
ac^2 = 29
ac^2 + bc^2 = 29 + 261 = 290 = ab^2
=> Triunghiul este dreptunghic in C
A(xA, yA), B(xB, yB) =>
AB = radical((xB - xA)^2 + (yB - yA)^2)
În problema ta:
ab = radical((6-5)^2 + (2+15)^2) = radical(1 + 289) = √290
bc = radical(36 + 225) = √261 = 3√29
ac = radical(25 + 4) = √29
Acum o să verificăm dacă triunghiul este dreptunghic folosind reciprocă teoremei lui Pitagora:
ab^2 = 290
bc^2 = 9*29 = 261
ac^2 = 29
ac^2 + bc^2 = 29 + 261 = 290 = ab^2
=> Triunghiul este dreptunghic in C