Domesticeste-ma...
- Nu ma pot juca impreuna cu tine, zice vulpea. Nu sunt domesticita.
- Dar ce inseamna a domestici, intreaba micul print.
- E un lucru prea uitat, zice vulpea. Asta inseamna a creea legaturi...
- A creea legaturi?
- Bineinteles, zice vulpea. Tu nu esti pentru mine decat un baietel asemanator cu 100 000 de baietei. Si nu am nevoie de tine. Si nici tu nu ai nevoie de mine. Eu nu sunt pentru tine decat o vulpe asemanatoare cu 100000 de vulpi. Dar daca ma imblanzesti, noi vom avea nevoie unul de altul. Tu vei fi pentru mine unic in lume. Eu voi fi pentru tine, unica in lume...
Vulpea il privi mult timp pe micul print.
-Te rog, domesticeste-ma, zice ea.
-Vreau, raspunse micul print. Ce trebuie sa fac?
-Trebuie sa fii foarte rabdator, raspunse vulpea. Te vei aseza mai intai departe de mine, asa, in iarba. Eu te voi privi cu coada ochiului si tu nu vei spune nimic. Vorbirea e sursa de neintelegeri. Dar, in fiecare zi, te vei putea aseza un pic mai aproape... Si apoi, priveste! Vezi acolo campurile cu grau? Eu nu mananc paine. Pentru mine graul e inutil. Campurile cu grau nu-mi amintesc de nimic. Si asta e trist. Dar tu ai parul auriu. Atunci asta va fi minunat cand eu voi fi imblanzita! Graul, ce e aurit, ma va face sa-mi amintesc de tine. Si-mi va placea zgomotul vantului prin grau...
A doua zi, micul print a revenit.
- Trebuia sa revii la aceeasi ora, zice vulpea. Daca tu vii, de exemplu, la ora 4 dupa-amiaza, inca de la ora 3 eu voi incepe sa fiu fericita. Cu cat ora va avansa, cu atat eu ma voi simti mai fericita... Voi descoperi pretul fericirii. Dar daca tu vii aiurea, eu nu voi sti niciodata la ce ora sa-mi imbrac sufletul...
Astfel micul print domestici vulpea. Si, in clipa plecarii:
-Ah, zice vulpea... Voi plange...
- E vina ta, zice micul print, tu ai vrut sa fii domesticita.
-Bineinteles, zice vulpea.
-Atunci tu nu castigi nimic din asta!
- Eu castig din asta datorita culorii graului...
-Adio, zice micul print.
-Adio, zice vulpea. Si aminteste-ti: nu vedem bine dacat cu sufletul. Esentialul e invizibil pentru ochi...
Dupa A. de Saint-Exupery, "Micul Print"