Răspuns :
1) a) 5x/7=11/14+9/4 amplificam pe 11/14 cu 2 si pe 9/4 cu 7
5x/7=22/28+63/28
5x/7=85/28
5x=85/28×7
5x=85/4
x=85/4×1/5
x=17/4
2)a) amplificam pe 1 cu 5
6/5-2x/4=x/10
-x/2-x/10= -6/5 amplificam pe x/2 cu 5
-5x/10-x/10= -6/5
-6x/10= -6/5
-6x= -6/5×10
-6x= -12
x=12/6
x=2
b) x-1/4-3/8=7x/12 amplificam pe 1/4 cu 2
x-2/8-3/8=7x/12
x-5/8=7x/12
x-7x/12=5/8 amplificam pe x cu 12
12x/12-7x/12=5/8
5x/12=5/8
5x=5/8x*12
5x=15/2
x=15/2*1/5
x=3/2
3)a) 2/3x+1/4=2/5-7/3x
2/3x+7/3x=2/5-1/4 amplificam pe 2/5 cu 4 si pe 1/4 cu 5
3x=8/20-5/20
3x=3/20
x=3/20×1/3
x=1/20
b) 5/2x-5/3=5/4x+5/18
5/2x-5/4x=5/18+5/3 amplificam pe 5/2x cu 2 si pe 5/3 cu 6
10/4x-5/4x=5/18+30/18
5/4x=35/18
x=35/18×4/5
x=14/9
4)a)1-8x+16x^2=16x^2+40x+25
-8x-40x=25-1
-48x=24
-x=24/48
-x=2
x= -2
b) 4x^2-4x+1=4x^2+12x+9
-4x-12x=9-1
-16x=8
-x=8/16
x= -1/2
5)a) 4x^2-28x+49=10x+4x^2-25-10x
-28x= -25-49
-28x= -74
-x= -74/28
x= 37/14
b) 3x^2+2√3x+1=3x^2+√15x-√15x-5
2√3x= -5-1
2√3x= -6
x= -6/2√3
x= -3/√3 rationalizam cu √3
x= -3√3/3
x= -√3
5x/7=22/28+63/28
5x/7=85/28
5x=85/28×7
5x=85/4
x=85/4×1/5
x=17/4
2)a) amplificam pe 1 cu 5
6/5-2x/4=x/10
-x/2-x/10= -6/5 amplificam pe x/2 cu 5
-5x/10-x/10= -6/5
-6x/10= -6/5
-6x= -6/5×10
-6x= -12
x=12/6
x=2
b) x-1/4-3/8=7x/12 amplificam pe 1/4 cu 2
x-2/8-3/8=7x/12
x-5/8=7x/12
x-7x/12=5/8 amplificam pe x cu 12
12x/12-7x/12=5/8
5x/12=5/8
5x=5/8x*12
5x=15/2
x=15/2*1/5
x=3/2
3)a) 2/3x+1/4=2/5-7/3x
2/3x+7/3x=2/5-1/4 amplificam pe 2/5 cu 4 si pe 1/4 cu 5
3x=8/20-5/20
3x=3/20
x=3/20×1/3
x=1/20
b) 5/2x-5/3=5/4x+5/18
5/2x-5/4x=5/18+5/3 amplificam pe 5/2x cu 2 si pe 5/3 cu 6
10/4x-5/4x=5/18+30/18
5/4x=35/18
x=35/18×4/5
x=14/9
4)a)1-8x+16x^2=16x^2+40x+25
-8x-40x=25-1
-48x=24
-x=24/48
-x=2
x= -2
b) 4x^2-4x+1=4x^2+12x+9
-4x-12x=9-1
-16x=8
-x=8/16
x= -1/2
5)a) 4x^2-28x+49=10x+4x^2-25-10x
-28x= -25-49
-28x= -74
-x= -74/28
x= 37/14
b) 3x^2+2√3x+1=3x^2+√15x-√15x-5
2√3x= -5-1
2√3x= -6
x= -6/2√3
x= -3/√3 rationalizam cu √3
x= -3√3/3
x= -√3