👤
Alexell
a fost răspuns

Imi poate face cineva un rezumat la acest fragment din capitolul 1 "Amintiri din Copilarie"? Textul mai jos:

Stau cateodata si-mi aduc aminte ce vremi si ce oameni mai erau in partile noastre pe cand incepusem si eu, dragalita-Doamne, a ma ridica baietas la casa parintilor mei, in satul Humulesti, din targ drept peste apa Neamtului; sat mare si vesel, impartit in trei parti, care se tine tode una: Vatra satului, Delenii si Bejenii.
S-apoi Humulestii, si pe vremea aceea, nu erau numai asa, un sat de oameni fara capatai, ci sat vechi razasesc intemeiat in toata puteream cuvantului: cu gospodari tot unul si unul, cu flacai voinici si fete mandre, ca stiau a invarti si hora, dar si suveica, de vuia satul de vatale in toate partile; cu biserica frumoasa si niste preoti si dascali si poporeni ca aceia, de faceau mare cinste satului lor.
Si parintele Ioan de sub deal, Doamne, ce om vrednic si cu bunatate mai era! Prin indemnul sau, ce mai pomi s-au pus in cimitir, care era ingradit cu zaplaz de barne, stresinit cu sindila, si chilie durata s-a facut la poarta bisericii pentru scoala; s-apoi, sa fi vazut pe neobositul parinte cum umbla prin sat din casa in casa, impreuna cu badita Vasile a Ilioaei, dascalul bisericii, un holtei zdravan, frumos si voinic, si sfatuia pe oameni sa-si dea copiii la invatatura. Si unde nu s-au adunat o multime de baieti si fete la scoala, intre care eram si eu...